Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 4 - 8, 11.10.2021

Öz

Amaç: Üriner sistem infeksiyonları günümüzde en sık görülen bakteriyel infeksiyonlardır. Üriner sistem infeksiyonlarından sorumlu etkenler ve antibiyotik duyarlılıkları hastaneler hatta klinikler arasında farklılık göstermekte olup kültür sonuçları beklenirken başlanacak ampirik antibiyotik seçimi için o hastanedeki mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılık durumlarını yansıtan raporların dikkate alınması gerekir. Bu çalışmada enfeksiyon hastalıkları kliniğinde yatarak tedavi edilen semptomatik üriner sistem enfeksiyon tanılı hastalarda risk faktörleri, en sık görülen etkenler ve bu etkenlerin antibiyotik duyarlılıklarının saptanması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: Bu çalışmada idrar kültüründe 105koloni/mL ve üzerinde üremesi olan idrar yolu infeksiyon tanısı konmuş, yatarak takip ve tedavi edilen 100 hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik bilgileri, semptomları, bilinen risk faktörleri, idrar kültür örneklerinden izole edilen etkenler ve antibiyotik duyarlılıkları retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Bu çalışmaya üriner sistem infeksiyon tanısıyla yatan 100 hasta dahil edilmişti. Hastaların, yaş ortalaması 62.9±20.8 olarak tespit edildi.Hastaların %46’sı kadın, %54’ü erkekti.Hipertansiyon ve diabetes mellitus altta yatan en sık kronik hastalık olarak tespit edildi.Hastaların %43 ’ünde son bir ay içinde antibiyotik kullanım öyküsü olup en sık siprofloksasin (%15) kullanıldığı saptandı.ÜSE için risk faktörleri incelendiğinde en sık benign prostat hipertrofisi (%34), geçirilmiş üriner sistem cerrahisi (%24) ve üriner kateter (%18) tespit edilmişti.İdrar örneklerinden en sık izole edilen mikroorganizma literatür verileri ile uyumlu olarak Escherichia coli (E.coli) (%71) bulunmuştu.E.coli, Klebsiella, Pseudomonas aeroginosa ve Proteus türlerinin karbapenem duyarlılıkları %100 saptandı.E.coli izolatlarında fosfomisin direnci saptanmamıştı.
Sonuç: Üriner sistem infeksiyon sıklığı ile birlikte tedavide kullanılan antibiyotiklere de direnç artmaktadır. Üriner enfeksiyonların ampirik tedavisinde en sık kullanılan antibiyotikler kinolonlar ve trimetoprim-sulfametoksazol olup çalışmada bunlara yüksek direnç saptanmıştır.Bu yüzden ampirik tedavide kullanırken dikkatli olunmalıdır.Bu çalışmayla; genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (extented spectrum beta-lactamase-ESBL) üreten ve üretmeyen E.coli izolatlarında fosfomisin direnci saptanmamış olup, özellikle ESBL üreten E.coli’nin neden olduğu komplike üriner enfeksiyonların ayaktan tedavisine de imkan verebilecek etkili bir antimikrobiyal olabileceği ortaya çıkmaktadır.

Kaynakça

  • 1.Matute AJ, Hak E, Schurink CAM et al: Resistance of uropathogens in symptomatic urinary tract infections in León, Nicaragua, Int J Antimicrob Agents 2004;23:506-9. 2.Özsüt H: İdrar yolu infeksiyonları, “Topçu Willke A, Söyletir G, Doğanay M (eds): İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi” kitabında. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul 2002: 1059-66.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Filiz Kürklü Bozkır 0000-0002-5114-8828

İlhami Çelik 0000-0002-2604-3776

Seval Sönmez Yıldırım Bu kişi benim 0000-0002-2882-5907

Yayımlanma Tarihi 11 Ekim 2021
Gönderilme Tarihi 9 Mart 2021
Kabul Tarihi 4 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kürklü Bozkır, F., Çelik, İ., & Sönmez Yıldırım, S. (2021). ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi, 2(2), 4-8.
AMA Kürklü Bozkır F, Çelik İ, Sönmez Yıldırım S. ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI. asujms. Ekim 2021;2(2):4-8.
Chicago Kürklü Bozkır, Filiz, İlhami Çelik, ve Seval Sönmez Yıldırım. “ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 2, sy. 2 (Ekim 2021): 4-8.
EndNote Kürklü Bozkır F, Çelik İ, Sönmez Yıldırım S (01 Ekim 2021) ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 2 2 4–8.
IEEE F. Kürklü Bozkır, İ. Çelik, ve S. Sönmez Yıldırım, “ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI”, asujms, c. 2, sy. 2, ss. 4–8, 2021.
ISNAD Kürklü Bozkır, Filiz vd. “ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 2/2 (Ekim 2021), 4-8.
JAMA Kürklü Bozkır F, Çelik İ, Sönmez Yıldırım S. ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI. asujms. 2021;2:4–8.
MLA Kürklü Bozkır, Filiz vd. “ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 2, 2021, ss. 4-8.
Vancouver Kürklü Bozkır F, Çelik İ, Sönmez Yıldırım S. ERİŞKİNLERDE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI GELİŞİMİNDE ALTTA YATAN RİSK FAKTÖRLER, ETKENLERİN DAĞILIMI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI. asujms. 2021;2(2):4-8.