Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Serum neutrophil-lymphocyte ratios, C-reactive protein and sedimentation levels in Parkinson's disease

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: 2, 305 - 311, 30.06.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.341649

Öz

Purpose: We aimed to investigate the systemic inflammation status by analyzing the Neutrophil/Lymphocyte (N/L) ratio, Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), and C - reactive protein (CRP) in patients with Parkinson’s disease (PD).

Materials and Methods: 101 PD patients, and 60 healthy subjects of similar age and gender were include in this study. The demographic data and duration of the disease, the drugs, duration of usage of Parkinson drugs, Hoehn-Yahr stage were noted. After full neurological examination blood samples are collected and neutrophil, lymphocyte counts, high sensitive CRP, ESR levels are detected.

Results: The N/L ratio and the CRP levels were statistically higher in Parkinson’s group. There was a statistically significant but weak positive correlation between the CRP levels and the N/L ratio with the disease duration. Similarly, there was a statistically significant but weak positive correlation between the CRP levels and the N/L ratios with Hoehn-Yahr stages. When the N/L rates of the Parkinson's patients were correlated with the CRP and the ESR levels separately, it was observed that there was a weak but statistically significant correlation between the CRP and the N/L ratio

Conclusion: N/L ratio, and CRP levels, which are very important indicators of peripheral inflammation, was higher in PD. Our findings suggest that these biochemical markers may have a predictive value for the diagnosis of PD.


Kaynakça

  • 1

Parkinson hastalığında nötrofil/lenfosit oranları, C reaktif protein ve sedimantasyon hızları

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: 2, 305 - 311, 30.06.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.341649

Öz

Amaç: Parkinson hastalığı (PH) olan kişilerin kanlarında nötrofil/lenfosit (N/L) oranları, sedimentasyon hızı (ESR), C-reaktif protein (CRP) düzeylerini sağlıklı kişilerle karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçladık. 

Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza benzer yaş ve cinsiyetten 101 PH ve 60 sağlıklı gönüllü katılımcı aldık. Hastaların sosyodemografik verileri, hastalık süreleri, kullandığı ilaçlar ve Hoehn-Yahr evreleri kaydedildi. Tam bir nörolojik muayeneden sonar hastaların kan örnekleri alınarak, nötrofil ve lenfosit sayılar, CRP ve ESR düzeyleri incelendi.

Bulgular:N/L oranları ve CRP düzeyleri sağlıklı kişilerle kıyaslandığında PH olanlarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü, ayrıca N/L oranları ile CRP düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf bir korelasyonun olduğu tespit edildi. Benzer şekilde CRP düzeyleri ile N/L oranları ve Hoehn-Yahr evreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf bir korelasyonun olduğu görüldü. Hasta grubunda N/L oranları ayrı ayrı CRP ve ESR ile korele edildiğinde sadece N/L ile CRP arasında istatistiksel olark anlamlı zayıf bir korelasyon vardı.

Sonuç: Çalışmamızda periferik inflamasyonun çok iyi birer göstergeleri olan N/L oranları ve CRP düzeylerinin PH’ larında anlamlı olarak daha yüksek olduğunu tespit ettik. Bulgularımız bu markerların PH için tanısal değeri olabilceğini düşündürmektedir


Kaynakça

  • 1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Volkan Solmaz

Elmas Pekdaş Genç Bu kişi benim

Dürdane Aksoy Bu kişi benim

Betül Çevik Bu kişi benim

Semiha Gülsüm Kurt Bu kişi benim

İsmail Benli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Kabul Tarihi 9 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 2

Kaynak Göster

MLA Solmaz, Volkan vd. “Serum Neutrophil-Lymphocyte Ratios, C-Reactive Protein and Sedimentation Levels in Parkinson’s Disease”. Cukurova Medical Journal, c. 43, sy. 2, 2018, ss. 305-11, doi:10.17826/cumj.341649.

Cited By