Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: KOVİD-19 PANDEMİSİ SIRASINDA KESİTSEL BİR ÇALIŞMA

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 1, 10 - 18, 25.03.2021
https://doi.org/10.33715/inonusaglik.835733

Öz

Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin pandemi sırasında beslenme durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel nitelikte olan bu araştırmaya, 18-25 yaş arası 354 üniversite öğrencisi dâhil edilmiştir. Öğrencilerle çevrimiçi bir anket aracılığıyla iletişime geçilmiştir. Anket formu ile demografik özellikler, öğün tüketimleri, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, besin takviyesi kullanımları ile antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) sorgulanmıştır. Çalışmaya 309 kadın (%87,30) ve 45 erkek (%12,70) öğrenci dâhil edilmiştir. En sık kullanılan besin takviyeleri multi-vitamin/mineral ve C vitamini (sırasıyla %5,60 ve %2,50) idi. Öğrenciler pandemi sırasında yağlı ve şekerli yiyecek ve içecek tüketimini değiştirdiklerini ifade etmiştir. Öğrencilerin yarısından fazlası koyu yeşil sebze (%51,10), meyve (taze) (%59,60) ve çay (%54,80) tüketimini arttırmıştır. Pandemi öncesi ile kıyaslandığında, kahvaltı ve ara öğünleri daha az, öğle öğününü daha çok atlamışlardır. Yarısından fazlası gıda ve gıda ambalajlarını temizlediklerini (%78,50) ve alışverişlerinin çoğunu (%95,20) marketten yaptıklarını belirtmiştir. Pandemi sırasında üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun beslenme alışkanlıklarında, özellikle tercih ettikleri besinlerde ve besinleri temizleme uygulamalarında değişiklik olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Yoktur

Proje Numarası

Yoktur

Teşekkür

Yoktur

Kaynakça

  • Akyol, P., Çelik, A. ( 2020). Covid-19 Salgını Sürecinde Paramedik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Electronic Turkish Studies, 15(4), 25-37.
  • Aldridge, R. W., Lewer, D., Katikireddi, S. V., Mathur, R., Pathak, N., Burns, R.,…Hayward, A. (2020). Black, Asian and Minority Ethnic groups in England are at increased risk of death from COVID-19: indirect standardisation of NHS mortality data. Wellcome Open Res, 5(88).
  • Calder, P. C., Carr, A. C., Gombart, A. F., Eggersdorfer, M. (2020). Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections, Nutrients,12(4).
  • Carr, A. C., Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11).
  • Dilber, A., Dilber, F. (2020). Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları Üzerindeki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2144-2162.
  • Gallo, L. A., Gallo, T. F., Young, S. L., Moritz, K. M., Akison, L. K. (2020). The Impact of Isolation Measures Due to COVID-19 on Energy Intake and Physical Activity Levels in Australian University Students. Nutrients, 12(6).
  • Garipoğlu, G., Bozar, N. (2020). COVİD-19 Salgınında Sosyal İzolasyonda Olan Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişiklikler, 2020, 6, 100-113.
  • Gasmi, A., Noor, S., Tippairote, T., Dadar, M., Menzel, A., Bjørklund, G.(2020). Individual risk management strategy and potential therapeutic options for the COVID-19 pandemic. Clinical Immunology, 215, 108409.
  • Gençalp, D. K.(2020). Evaluation of Dietary Habits and Physical Activity Status of First and Emergency Aid Students in COVID-19 Outbreak Period. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi,1(1), 1-15.
  • Gombart, A.F., Pierre, A., Maggini, S. (2020). A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients,12(1).
  • Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., Bhattoa, H. P.(2020). Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infection and Deaths, Nutrients, 12(4).
  • Kaya, S., Uzdil, Z., Cakıroğlu, F. P. (2020). Evaluation of the effects of fear and anxiety on nutrition during the COVID-19 pandemic in Turkey, Public Health Nutr, 1-8.
  • Muscogiuri, G., Barrea, L., Savastano, S., Colao, A.(2020). Nutritional recommendations for COVID-19 quarantine. Eur J Clin Nutr,74(6), 850-851.
  • Naja, F., Hamadeh, R. (2020). Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. Eur J Clin Nutr, 74(8), 1117-1121.
  • Nicola, M., Alsafi, Z., Sohrabi, C., Kerwan, A., Al-Jabir, A., Iosifidis, C.,… Agha, R. (2020). The socio-economic implications of the coronavirus pandemic (COVID-19): A review. Int J Surg, 78, 185-193.
  • Parmet, W. E., Sinha, M. S.(2020). Covid-19 - The Law and Limits of Quarantine. N Engl J Med, 382(15), e28. Republic of Turkey Ministry COVID-19 Information Page (2020). 03 Aralık 2020 tarihinde https://covid19.saglik.gov.tr adresinden erişildi.
  • van Doremalen, N., Bushmaker, T., Morris, D. H., Holbrook, M. G., Gamble, A., Williamson, B. N., …, Munster, V. J. (2020). Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. N Engl J Med, 382(16), 1564-1567. World Health Organization (WHO). (2004). Global Database on BMI. 03 Aralık 2020 tarihinde http://www.assessmentpsychology.com/icbmi.htm. adresinden erişildi.
  • World Health Organization (WHO). (2020a). Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard. 03 Aralık 2020 tarihinde https://covid19.who.int/: adresinden erişildi. World Health Organization (WHO). (2020b). 'Food and nutrition tips for selfquarantine.' 03 Aralık 2020 tarihinde http://www.euro.who.int/en/health-topics/healthemergencies/coronavirus-covid-19/technical-guidance/food-and-nutrition-tipsduring-self-quarantine, adresinden erişildi.
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2020). Başkanlığı Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı Yeni Koronavirüs Hastalığı Salgınında Eğitim-Öğretim Süreçleri, Sayı :75850160-104.01.02.04-E.24625 31.03.2020.

EVALUATION OF NUTRITIONAL HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS: A CROSS-SECTIONAL STUDY DURING THE COVID-19 PANDEMIC

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 1, 10 - 18, 25.03.2021
https://doi.org/10.33715/inonusaglik.835733

Öz

In this study, it has been aimed to evaluate nutritional status of university students during pandemic. In this cross-sectional study, 354 university students who were aged between 18-25 years were included. Students were contacted via an online questionnaire. Demographic characteristics, meal consumption, changes in food consumption, use of nutritional supplements and anthropometric measurements (body weight, body height) were questioned with a questionnaire form. 309 women (87,30%) student and 45 male (12,70%) student were included to the study. The most commonly used nutritional supplements were multi-vitamin/mineral and vitamin C (5,60% and 2,50%, respectively). Students stated that they changed the consumption of fatty and sugary foods and beverages in the pandemic. More than half of the students increased consumption of dark green vegetables (51,10%), fruit (fresh) (59,60%) and tea (54,80%). They skipped breakfast and snacks less, and skipped lunch more when compared to prepandemic period. More than half of them stated that they cleaned food and food packagings (78,50%), and made most of their food shopping (95,20%) from the grocery store. During the pandemic, it was determined that there were changes in the nutritional habits of the majority of university students, especially about the foods they preferred and their cleaning practices for foods.

Proje Numarası

Yoktur

Kaynakça

  • Akyol, P., Çelik, A. ( 2020). Covid-19 Salgını Sürecinde Paramedik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Electronic Turkish Studies, 15(4), 25-37.
  • Aldridge, R. W., Lewer, D., Katikireddi, S. V., Mathur, R., Pathak, N., Burns, R.,…Hayward, A. (2020). Black, Asian and Minority Ethnic groups in England are at increased risk of death from COVID-19: indirect standardisation of NHS mortality data. Wellcome Open Res, 5(88).
  • Calder, P. C., Carr, A. C., Gombart, A. F., Eggersdorfer, M. (2020). Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections, Nutrients,12(4).
  • Carr, A. C., Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11).
  • Dilber, A., Dilber, F. (2020). Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları Üzerindeki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2144-2162.
  • Gallo, L. A., Gallo, T. F., Young, S. L., Moritz, K. M., Akison, L. K. (2020). The Impact of Isolation Measures Due to COVID-19 on Energy Intake and Physical Activity Levels in Australian University Students. Nutrients, 12(6).
  • Garipoğlu, G., Bozar, N. (2020). COVİD-19 Salgınında Sosyal İzolasyonda Olan Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişiklikler, 2020, 6, 100-113.
  • Gasmi, A., Noor, S., Tippairote, T., Dadar, M., Menzel, A., Bjørklund, G.(2020). Individual risk management strategy and potential therapeutic options for the COVID-19 pandemic. Clinical Immunology, 215, 108409.
  • Gençalp, D. K.(2020). Evaluation of Dietary Habits and Physical Activity Status of First and Emergency Aid Students in COVID-19 Outbreak Period. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi,1(1), 1-15.
  • Gombart, A.F., Pierre, A., Maggini, S. (2020). A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients,12(1).
  • Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., Bhattoa, H. P.(2020). Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infection and Deaths, Nutrients, 12(4).
  • Kaya, S., Uzdil, Z., Cakıroğlu, F. P. (2020). Evaluation of the effects of fear and anxiety on nutrition during the COVID-19 pandemic in Turkey, Public Health Nutr, 1-8.
  • Muscogiuri, G., Barrea, L., Savastano, S., Colao, A.(2020). Nutritional recommendations for COVID-19 quarantine. Eur J Clin Nutr,74(6), 850-851.
  • Naja, F., Hamadeh, R. (2020). Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. Eur J Clin Nutr, 74(8), 1117-1121.
  • Nicola, M., Alsafi, Z., Sohrabi, C., Kerwan, A., Al-Jabir, A., Iosifidis, C.,… Agha, R. (2020). The socio-economic implications of the coronavirus pandemic (COVID-19): A review. Int J Surg, 78, 185-193.
  • Parmet, W. E., Sinha, M. S.(2020). Covid-19 - The Law and Limits of Quarantine. N Engl J Med, 382(15), e28. Republic of Turkey Ministry COVID-19 Information Page (2020). 03 Aralık 2020 tarihinde https://covid19.saglik.gov.tr adresinden erişildi.
  • van Doremalen, N., Bushmaker, T., Morris, D. H., Holbrook, M. G., Gamble, A., Williamson, B. N., …, Munster, V. J. (2020). Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. N Engl J Med, 382(16), 1564-1567. World Health Organization (WHO). (2004). Global Database on BMI. 03 Aralık 2020 tarihinde http://www.assessmentpsychology.com/icbmi.htm. adresinden erişildi.
  • World Health Organization (WHO). (2020a). Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard. 03 Aralık 2020 tarihinde https://covid19.who.int/: adresinden erişildi. World Health Organization (WHO). (2020b). 'Food and nutrition tips for selfquarantine.' 03 Aralık 2020 tarihinde http://www.euro.who.int/en/health-topics/healthemergencies/coronavirus-covid-19/technical-guidance/food-and-nutrition-tipsduring-self-quarantine, adresinden erişildi.
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2020). Başkanlığı Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı Yeni Koronavirüs Hastalığı Salgınında Eğitim-Öğretim Süreçleri, Sayı :75850160-104.01.02.04-E.24625 31.03.2020.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zeynep Uzdil 0000-0002-8152-5858

Seda Kaya 0000-0001-7918-3142

Funda Pınar Çakıroğlu 0000-0003-2324-6874

Proje Numarası Yoktur
Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2021
Gönderilme Tarihi 4 Aralık 2020
Kabul Tarihi 1 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uzdil, Z., Kaya, S., & Çakıroğlu, F. P. (2021). EVALUATION OF NUTRITIONAL HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS: A CROSS-SECTIONAL STUDY DURING THE COVID-19 PANDEMIC. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 9(1), 10-18. https://doi.org/10.33715/inonusaglik.835733