Introduction: The aim of
this study was to evaluate the relationship between eating attitude, body
composition and disease severity in patients with anxiety disorders.
Methods: This is
a cross-sectional case-control study conducted between January-March 2018 in
Clinic of Psychiatry of Çanakkale Onsekiz Mart University Medical Faculty of
Hospital. Beck depression scale (BDI), beck anxiety scale (BAI) and eating
attitude test (EAT) were applied to patients diagnosed as anxiety disorder
according to DSM-5 criteria and to healthy controls. Body compositions of all participants
were measured by Bioimpedance Analysis (BIA).
Results: Twenty-five
patients with anxiety disorders and 25 healthy controls were included in the
study. The BDI and BAI scores of the participants measured the severity of
anxiety and depressive symptoms were statistically higher than the controls. (p
<0.001). There were statistically significant positive correlations between
BDI and BAI, EAT and BMI (p = 0.029, r = 0.436; p = 0.001, r =.630,
respectively). There was a statistically significant positive correlation
between EAT and BMI (p = 0.027, r = 0.441). There were no statistically
significant differences between two groups in terms of body fat ratios.
Conclusions: Our study shows that patients with anxiety disorders should be evaluated
for obesity and related factors and necessary recommendations should be made.
Giriş: Bu
çalışmanın amacı anksiyete bozukluğu olan hastaların yeme tutumu, vücut kompozisyonu
ve hastalık şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Yöntem: Ocak-Mart
2018 tarihleri arasında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi
Hastanesin Psikiyatri Kliniği’nde yapılmış kesitsel vaka-kontrol çalışmasıdır.
DSM-5 tanı ölçütlerine göre anksiyete bozukluğu tanısı almış hastalar ve
sağlıklı kontrollere beck depresyon ölçeği (BDÖ), beck anksiyete ölçeği (BAÖ)
ve yeme tutumu testi (YTT) uygulandı. Tüm katılımcıların vücut kompozisyonu
ölçümü Bioimpedans Analizi (BIA) ile yapıldı.
Bulgular: Çalışmamıza DSM-5’e
göre anksiyete bozukluğu olan 25 hasta ve 25 sağlıklı kontrol alındı.
Katılımcıların anksiyete ve depresif belirtilerinin şiddetini ölçen BDÖ ve BAÖ
puanları kontrollerden istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p<0,001), YTT
bakımından ise her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. BDÖ ile BAÖ, YTT
ve vücut kitle indeksi (VKİ) arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif
korelasyonlar saptandı (sırasıyla p=0,029, r=0,436; p=0,001, r=0,630) . YTT ile
VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı (p=0,027,
r=0,441). İki grup arasında vücut yağ oranları bakımından istatistiksel olarak
anlamlı fark saptanmadı.
Sonuç: Çalışmamız
anksiyete bozukluğu olan hastaların obezite ve ilişkili konularda
değerlendirilmesi ve gerekli önerilerde bulunulması gerektiğini göstermektedir.
anksiyete bozuklukları obezite vücut kompozisyonu yeme tutumu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Psikiyatri |
Bölüm | Araştırma Makalesi (Original Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 4 Sayı: 3 |