Giriş: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilo ve
obezite önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de erişkinlerin %37’sinin
fazla kilolu, %32’sinin ise obez olduğu tahmin edilmektedir. Kilo değişimine
etki eden birçok faktör olabilir. Bu
çalışmada bir üniversite hastanesi çalışanlarının kohortunda kilo değişimine etki edebilecek faktörlerin
incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmamıza Nisan
2015-Ocak 2016 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp
Fakültesi’nde çalışan 229 kişi katıldı.
Katılımcıların sosyodemografik verileri, uyku ve yeme düzenleri ve fiziksel
aktivite düzeyleri ile 6 ay boyunca üç defa (0, 3, 6. ay) 24 saatlik besin
tüketimi bilgileri ve antropometrik ölçümleri alındı.
Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması
31,6±9,6 yıldı. Katılımcıların
%52’si evli, %55,5’i üniversite mezunu, %16,6’sı doktordu. Başlangıçta
çalışanların %10,9’u obez, %66’sı fazla kiloluydu. Altı aylık takip sonunda
katılımcıların %51,5’i aynı kiloda seyretti. Ortalama 0,2±2 kg alındı, BMI 24,3
kg/m²’den 24,5 kg/m²’ye ve yağ oranı %23,1’den %23,6’ya çıktı. Kilo verenlerin
günlük toplam alınan kalorinin ortalama %15,3beyanlarına dayalıdır. Eksiklik ya da yanlışlık olabileceği de
tartışılabilir.ından bireyleri yakından takip etmelidir.üldü. dar’ünü
protein, %41,3’ünü yağ ve %43,5’ini karbonhidrattan aldığı görüldü. Kilo
alanların ise üç besin öğesinden verenlere göre daha fazla tükettiği görüldü
(p<0,05). Düzenli spor yapanların ortalama 0,3 kg verdiği ve bel çevresinin
ortalama 2,3 cm azaldığı görüldü. Başlangıçta normal kiloda olan bireylerin 6
aylık takip sonunda ortalama 0,4±1,8 kg alırken; obez olan bireylerin 0,2±1,8
kg verdiği görüldü (p=0,09). Altı aylık takiplerde kilo verenlerin alanlara
göre ortalama uyku süresi daha fazlaydı (sırasıyla 8±1,9 saat ve 7,2±1,9 saat,
p<0,05).
Sonuç:
Çalışmamızda uyku süresi ve besin öğesi alımı ile kilo değişimi arasında ilişki
olduğu saptandı. Bununla birlikte, cinsiyet, medeni durum, sigara içme durumu,
yemek yeme düzeni, fiziksel aktivite durumu, spor yapma durumu, günlük kalori
ihtiyacından fazla kalori alıp almama ile 6 aylık takiplerdeki kilo değişimi
arasında ilişki olmadığı tespit edildi. Daha uzun süreli ve kilo alımına ve
vermeye etki edebilecek başka faktörlerin de araştırıldığı çalışmalara ihtiyaç
vardır.
Introduction: Overweight and obesity is a major public health
problem in Turkey like all over the world. It is estimated that 37% of adults
is overweight, and 32% of adults is obese in Turkey. There are many factors
that affect weight change. We aimed to investigate the factors that can affect
weight change in cohort of a university hospital employees.
Methods: 229 employees who work at Ataturk University Faculty
of Medicine were enrolled to study between April-2015 and January-2016.
Subjects' socio-demographic data, sleep and eating patterns, and physical
activity levels and 24-hour food consumption information and anthropometric
measurements were taken three times (0, 3, 6 months) for 6 months.
Results: The mean age of participants was 31.6±9.6 years. 52%
of the participants were married, 55.5% were university graduates and 16.6%
were doctors. 10.9% of participants were obese, 28.8% of them were overweight
and 51.5% of participants remained in the same weight. The average 0.2±2 kg was
gained, and BMI increased from 24.3 kg/m² to 24.5 kg/m² and total body fat
percentage increased from 23.1% to 23.6%. It was observed that 15.3% of
consumed daily calories was protein, 41.3% was lipid and 43.5% was
carbohydrates of individuals who lose weight. Participants who gained weight
consumed more three food items more than participants who lost weight
(p<0.05). It was observed that individuals who have regularly physical
exercise lost weight a mean of 0.3 kg, and waist circumference was reduced a
mean of 2.3 cm. At the end of the 6 month follow-up period, individuals with
normal weight received an average of 0,4±1,8 kg; while obese individuals lost
0.2±1.8 kg (p=0,09). The average sleep duration was higher for those who
lost weight on six-month follow-up than for the subjects who gained weight
(8±1.9 hours and 7.2±1.9 hours, respectively; p <0.05).
Conclusion: There was a relationship between sleep duration and
nutrient intake with weight change in this study. However, there was no
relationship between gender, marital status, smoking status, eating habit,
physical activity status, sporting status, daily calorie intake, calorie
intake, and weight change in 6 month follow-up. Further long-term trials should
be based upon factors that may affect weight loss and weight gain.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | August 18, 2017 |
Submission Date | June 16, 2017 |
Acceptance Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |