Introduction: Euthanasia, which allows individuals with an incurable disease to end their lives in an honourable way, is a long-debated practice. It is related to various issues such as culture, philosophy, religion, ethics, public value, and efficient use of health resources. While some advocate for the right of individuals to choose euthanasia, others criticize it on ethical, legal, and religious grounds.
Methods: In this study bibliometric analysis was used and the data were obtained from the Web of Science Core Collection database on July 26, 2024. Only English publications and articles were included using keywords such as "euthanasia," "end-of-life decisions," "medical assistance in dying," "physician-assisted death," and "physician-assisted suicide" without time restrictions. VOSviewer software was used to create network and density graphs, and SciMAT software was used to create strategic diagrams.
Results: A total of 2,230 studies published between 1980 and 2024 were analyzed. The author with the most publications is Deliens, L, with 86 studies. The majority of studies were published in the USA, Netherlands, and Canada (692, 336, 225 respectively). The most frequently used keywords are euthanasia, palliative care, and ethics. The highest number of publications (149) was in the year 2021. In the strategic diagram for the first period (between 1980 and 2001), the themes of care and ethics were prominent, while for the second period (between 2002 and 2024), the clusters of nurse and shared decision-making were notable.
Conclusion: After its legalization in the Netherlands, euthanasia has been accepted and implemented in some countries over the years, with variations in scope. Some countries, like the Netherlands and Belgium, also accept health problems related to old age and mental illness as euthanasia requests. The discussion around euthanasia often revolves around the principles of medical ethics, including autonomy, beneficence, non-maleficence, and justice. Studies have focused on the role of physicians and nurses in the process, as well as end-of-life decision-making by patients. Recently, Canada defined the role of nurses in the euthanasia process, marking a significant development.
Giriş: Tedavi edilemez bir hastalığa sahip bireylerin onurlu bir şekilde yaşamını sonlandırmasına izin veren ötanazi, yüzyıllardır tartışılmakta olan bir uygulamadır. Ötanazi kültür, felsefe, din, etik, kamu değeri ve sağlıkta kaynakların etkin kullanımı gibi pek çok konu ile ilişkilidir. Bireylerin ötanazi hakkını savunanlar olduğu kadar etik, hukuki ve dini yönden eleştirenler de bulunmaktadır.
Yöntem: Bu çalışmada bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmıştır. Veriler Web of Science Core Collection veri setinden 26.07.2024 tarihinde elde edilmiştir. Yalnızca İngilizce ve makale türünde yayınlar çalışmaya dahil edilmiştir. "euthanasia" OR "end-of-life decisions" OR "medical assistance in dying" OR "physician-assisted death" OR "physician-assisted suicide" anahtar kelimeleri kullanılmıştır. Zaman kısıtlaması yapılmamıştır. VOSviewer yazılımı ile ağ ve yoğunluk grafikleri, SciMAT yazılımı ile stratejik diyagramlar oluşturulmuştur.
Bulgular: İlk çalışmanın yayınlandığı 1980 yılından 2024 yılına kadar yayınlanmış toplam 2,230 çalışmaya ulaşılmıştır. En fazla yayına sahip yazar 86 çalışma ile Deliens, L’dır. En fazla çalışma ABD, Hollanda ve Kanada’da yayınlanmıştır (sırasıyla 692, 336, 225). En sık kullanılan anahtar kelimeler euthanasia, palliative care ve ethics’tir. En fazla çalışma (149 yayın) 2021 yılında yayınlanmıştır. Birinci dönem (1980-2001 yılları arası) stratejik diyagramında care ve ethics temaları, İkinci dönem (2002-2024 yılları arası) stratejik diyagramında nurse ve shared-decision-making kümeleri öne çıkmaktadır.
Sonuç: Ötanazi uygulaması ilk defa Hollanda’da yasallaşmasının ardından yıllar içinde bazı ülkelerde de yasal olarak kabul edilip uygulanmaya başlanmıştır. Ülkeler arasında ötanazinin kapsamı değişebilmektedir; Hollanda ve Belçika gibi bazı ülkelerde yaşlılığa bağlı sağlık sorunları ve mental hastalıklar da ötanazi talebi için kabul edilmektedir. Ötanazi tıp etiğinin özellikle dört ilkesi (otonomi, fayda, zarar vermeme ve adalet) yönünden sıklıkla tartışılmaktadır. Hastanın yaşam sonu kararı kadar bu süreçte yer alan hekimler ve hemşireler de çalışmalarda ana tema olmuştur. Yakın zamanda Kanada ötanazi sürecinde hemşirenin rolünü tanımlayan ilk ülke olmuştur.
a) Çalışma etik kurul onayı gerektirmemektedir. b) Retrospektif bir çalışma olduğu için bilgilendirilmiş onay gerekmemektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Palyatif Bakım |
Bölüm | Araştırma Makalesi (Original Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |