Introduction: The World
Health Organization (WHO) and United Nations Children's Fund (UNICEF) proposes
that complementary food must be given starting from the 6th month and
breastfeeding must continue until the age of 2. The objective of our study was
to assess dietary habits in children aged between 0 and 2 years and to assess
the knowledge level about nutrition in their mothers.
Methods: 250
mothers who have children between the age of 0 and 2 were included in this
descriptive study. Questionnaires which evaluate sociodemographic factors,
breastfeeding, complementary nutrition and the knowledge level of mothers about
these issues were given to the participants. Then length and weight
measurements of infants were done. The data obtained from this study were
analyzed using SPSS 16.0 statistical software. Descriptive analysis and
chi-square test was used for statistical analysis. Statistical significance
level was accepted as p<0.05.
Results: 84.3% of
babies were breastfed within the first hour. While 41.3% of them were breastfed
between 3 and 6 months, breastfeeding was stopped in 16.5% of babies before
6th months. 50.8% of infants were fed with Formula and 49.2% of infants
were fed with baby bottle. Supplementary food was started in the first six
months to the 25.6% of babies and to 51.2% of them supplementary food was
started after 6 months. Difference was found between training of mother and the
knowledge about breastfeeding, knowledge about supplementary food, time for
breastfeeding stop and infant weight
percentile.
Conclusion: Society’s
knowledge level should increase and together with the increasing knowledge
level of mothers on breast milk and complementary nutrition, a behavior
oriented change would be observed.
Giriş: Dünya
Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 6.
ayda ek besinlere başlayarak emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesini
önermektedir. Çalışmamızdaki amacımız 0-2 yaş arası çocuklardaki beslenme
alışkanlıklarını ve annelerinin beslenme konusundaki bilgi düzeylerini
değerlendirmektir.
Yöntem: Tanımlayıcı
nitelikteki bu çalışmaya 0-2 yaş bebeği olan toplam 250 anne dahil edildi.
Annelere, sosyodemografik özelliklerin, anne sütünün, ek besinlerin ve bu
konularda annelerin bilgi düzeyinin değerlendirildiği bir anket formu verildi.
Ardından bebeklerin boy-kilo ölçümleri yapıldı. Araştırmadan elde edilen
veriler SPSS 16,0 istatistik programı kullanılarak değerlendirildi,
istatistiksel analizlerde tanımlayıcı analizler ve ki-kare testi kullanıldı.
p<0,05 anlamlılık sınırı olarak kabul edildi.
Bulgular: Bebeklerin
%84,3’ü ilk 1 saat içinde anne sütü almıştır. %41.3’ü 3-6 ay arası anne sütü
alırken, %16,5’inde 6 aydan önce anne sütü kesilmiştir. Bebeklerin %50,8’i mama
ile beslenmiş, %49,2’sine ise biberon verilmiştir. Bebeklerin %25,6’sına 6
aydan önce, %51,2’sine ise 6 aydan sonra ek gıda başlanmıştır. Anne eğitimi ile
anne sütü hakkında bilgi, ek gıda hakkında bilgi, anne sütü kesilme zamanı ve
bebek kilo persentili arasında fark bulunmuştur.
Sonuç: Annelerin
anne sütü ve tamamlayıcı beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ne kadar iyi
olursa toplumun da bilgi düzeyi o kadar artış gösterecek ve davranışlarına
yansıyacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2017 |
Submission Date | June 24, 2016 |
Acceptance Date | January 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2017Volume: 2 Issue: 1 |